Paraules clau
Que son les paraules clau?
Bàsicament, son les etiquetes/descripcions que hauriem de posar a les imatges per gestionarles i organitzar-les, i així llavors, trobar-les fàcilment.
La descripció tècnica, seria: metadates IPTC que s'inclouen en els arxius digital per facilitar la seva organització/filtratge i/o búsqueda
Son tan importants?
Segons les necessitats de cada persona. Qui nomes te fotos familiars del tipus: vacances 2023, o anniversari Júlia, Jubilació del pare....potser no l'hi cal gaire, doncs amb el nom de la carpeta ja tens el més important.
Però si ets un gran aficionat a la fotografia, toques molts camps, i habitualment has de buscar dins el teu arxiu...no ho dubtis, utilitza-les i fes-ho be, hi ha un abans i un després.
Com les hem de posar
Els que ha estudiat Bibliteconomia, o Arxivistica, que son els dos especialistes en la matèria, diuen que ho poseu tot en plural, o sia, no poseu: cotxe, poseu cotxes. Bàsicament per homogenitzar el proces, escriure sempre amb plurarl, buscar sempre amb plural.
I recomano posar les paraules en el lloc que toca, adujunto pantalla del lloc on s'ha de fer dins el mòdul de Biblioteca de Lightroom

Com utilitzar-les, que hi poso?
El que recomano, es que a cada foto ( es pot fer per lots, o grans quantitats de cop) hi poseu tot una serie de coses
- El Que
- Que és aquesta foto?, la seva tipologia: paissatge, retrat, nocturna, producte....
- Que hi ha a la dins la foto: arbres, nuvols, en Pere i la Laura, una Ophrys apifera.......Sol se el més extens, i com més acurat millor, i és molt útil si vols vendre imatge per stock, incloure sensacions, emocions o a que ens recorda
- El Qui
- Qui surt a la foto
- Qui ha fet la foto. Aquesta dada no s'hauria de posar com a paraula clau, si no en un apartat específic (creador )per aquesta fi. Anem al aparta de Metadates del vostre programa i ho trobareu.
- El Com: Obertura, velocitat, Iso, objectiu i distància focal utilitzada, son dades que ja s'inclòuen en les fotos a traves de la càmara, i s'anomenen dades Exif, així doncs no cal posar-ho. En el cas però de que siguin imatges escanejades o digitalitzades provinents de format químic negatius, diapositives, o fotos en paper, s'hi haurien de posar en forma de paraules clau, o be mitjançant plugins programes o apps, iOS Anrodroid fets per aquesta fi.
- El Quan: al igual que amb el com, el moment en que està feta la foto ens ve donat per la càmara, no cal incloure-ho com a paraula clau, però si s'ha de canviar perquè l'hora està malament, i/o son arxius digitalitzats, com l'altre cas, es pot fer amb la majoria de programes gestors/editors de imatges.
- I On: aquesta es una dada que es pot incloure en un altre apartat de les metadates, específicament per aquesta fi, o be es pot posar com a paraula clau, hi ha però dues opcions:
- On s'ha fet la foto, que normalment coincideix amb el que és veu a la foto.
- Que es veu a la foto, que en fotografia de llargues distàncies a vegades no coincideix amb el que es veu.

Optimitzar la feina, jerarquitzar?
Tenint en compte el que he dit abans, algún deu pensar que em passo hores i hores posant paraules clau a les imatges...i no es així, la veritat es que hi tardo molt poc, i aviat amb els recursos que hi ha avui dia (plugins i IA), hi tardarem menys encara!
El secret està en jerarquitzar les paraules. M'explico: si vull etiquetar una pesona que es un metge, com p.ex: Jordi Matasans, la manera de fer-ho seria jerarquitzar el nom a dins del col·lectiu
Si el que vull es etiquetar una polla blava, però també vull posar que és un ocell, vull posar la família a que pertany i el seu nom científic, es jeraquitza tot, i posant polla blava, ja l'hi estic posant tot un reguitzell de paraules clau.
D'aquesta manera jerarquitzant tenint en compte l'esquema anterior, podem posar totes les paraules clau endreçades a sota d'una jerarquia que penja de 4 ó 5 paraules clau mares.
AMBITS: (el que hi ha a dins la foto).
ARXIU: (on son les imatges fisiques - albums o caixes- o les digitals - CD,DVD, Discs Durs,Nas...).
LLOCS: el on s'han fet físicament, o el lloc que es veu que pot no coincidir.
GENT: el qui surt a dins les imatges
TIPUS: el que és la imatge, paissatge, retrat, nocturna....

El més extens, i de tros, es l'apartat de AMBITS, doncs hi entren tots els aspectes més important per descriure les imatges.
Per jerarquitzar, es tant senzill com arrossegar una paraula clau a sobre d'una altre, la arrossegada queda jerarquitzada dins la paraula on l'hem deixat: arrossegariem Barcelona dins de Catalunya, per exemple. També a l'hora d'escriure paraules podem escriure-ho així: Barcelona < Catalunya < Europa < LLOCS
I ja quedarà tot jerarquitzat automàticament.
Us deixo la llista dels pobles de Catalunya jerarquitzats per provincies i comarques (Lluçanès i Moianès inclòs), així com les paraules ja descrites com a esquema inicial
Per importar, des del mòdul de Biblioteca del Lightroom, a dalt de tot Metadatos/Importar palabras clave, i aneu a buscar l'arxiu que us heu baixat i heu descomprimit.
Aquestes paraules clau, es poden editar, fent clic a sobre de la paraula clau en qüestió, i apretant editar
I si no la voleu liar amb les vostres llistes que ja vàreu començar, us deixo un video de com fer aquesta importació i fusionar-ho amb el que ja teniu.