Paraules clau

Jun 16, 2023

Que son les paraules clau?

Bàsicament, son les etiquetes/descripcions que hauriem de posar a les imatges per gestionarles i organitzar-les, i així llavors, trobar-les fàcilment.

La descripció tècnica, seria: metadates IPTC que s'inclouen en els arxius digital per facilitar la seva organització/filtratge i/o búsqueda

Son tan importants?

Segons les necessitats de cada persona. Qui nomes te fotos familiars del tipus: vacances 2023, o anniversari Júlia, Jubilació del pare....potser no l'hi cal gaire, doncs amb el nom de la carpeta ja tens el més important.

Però si ets un gran aficionat a la fotografia, toques molts camps, i habitualment has de buscar dins el teu arxiu...no ho dubtis, utilitza-les i fes-ho be, hi ha un abans i un després.

Com les hem de posar

Els que ha estudiat  Bibliteconomia, o Arxivistica, que son els dos especialistes en la matèria, diuen que ho poseu tot en plural, o sia, no poseu:  cotxe, poseu cotxes. Bàsicament per homogenitzar el proces, escriure sempre amb plurarl, buscar sempre amb plural.

I recomano posar les paraules en el lloc que toca, adujunto pantalla del lloc on s'ha de fer dins el mòdul de Biblioteca de Lightroom

Captura de pantalla del Lightroom Classic, amb la zona on s'han de posar les paraules clau
Captura de pantalla del Lightroom Classic, amb la zona on s'han de posar les paraules clau

Com utilitzar-les, que hi poso?

El que recomano, es que a cada foto ( es pot fer per lots, o grans quantitats de cop) hi poseu tot una serie de coses

  • El Que
    • Que és aquesta foto?, la seva tipologia: paissatge, retrat, nocturna, producte....
    • Que hi ha a la dins la foto: arbres, nuvols, en Pere i la Laura, una Ophrys apifera.......Sol se el més extens, i com més acurat millor, i és molt útil si vols vendre imatge per stock, incloure sensacions, emocions o a que ens recorda
  • El Qui
    • Qui surt a la foto
    • Qui ha fet la foto. Aquesta dada no s'hauria de posar com a paraula clau, si no en un apartat específic (creador )per aquesta fi. Anem al aparta de Metadates del vostre programa i ho trobareu.
  • El Com: Obertura, velocitat, Iso, objectiu i distància focal utilitzada, son dades que ja s'inclòuen en les fotos a traves de la càmara, i s'anomenen dades Exif, així doncs no cal posar-ho. En el cas però de  que siguin imatges escanejades o digitalitzades provinents de format químic negatius, diapositives, o fotos en paper, s'hi haurien de posar en forma de paraules clau, o be mitjançant plugins programes o apps, iOS Anrodroid fets per aquesta fi.
  • El Quan: al igual que amb el com, el moment en que està feta la foto ens ve donat per la càmara, no cal incloure-ho com a paraula clau, però si s'ha de canviar perquè l'hora està malament, i/o son arxius digitalitzats, com l'altre cas, es pot fer amb la majoria de programes gestors/editors de imatges.
  • I On: aquesta es una dada que es pot incloure en un altre apartat de les metadates, específicament per aquesta fi, o be es pot posar com a paraula clau, hi ha però dues opcions:
    • On s'ha fet la foto, que normalment coincideix amb el que és veu a la foto.
    • Que es veu a la foto, que en fotografia de llargues distàncies a vegades no coincideix amb el que es veu.
Illes Medes, i el Montgrí, des del Coll de Rajols, a sobre de Rupit, Osona
Illes Medes, i el Montgrí, des del Coll de Rajols, a sobre de Rupit, Osona

Optimitzar la feina, jerarquitzar?

Tenint en compte el que he dit abans, algún deu pensar que em passo hores i hores posant paraules clau a les imatges...i no es així, la veritat es que hi tardo molt poc, i aviat amb els recursos que hi ha avui dia (plugins i IA), hi tardarem menys encara!

El secret està en jerarquitzar les paraules. M'explico: si vull etiquetar una pesona que es un metge, com p.ex: Jordi Matasans, la manera de fer-ho seria jerarquitzar el nom a dins del col·lectiu

Si el que vull es etiquetar una polla blava, però també vull posar que és un ocell, vull posar la família a que pertany i el seu nom científic, es jeraquitza tot, i posant polla blava, ja l'hi estic posant tot un reguitzell de paraules clau.

D'aquesta manera jerarquitzant tenint en compte l'esquema anterior, podem posar totes les paraules clau endreçades a sota d'una jerarquia que penja de 4 ó 5 paraules clau mares.

AMBITS: (el que hi ha a dins la foto).

ARXIU: (on son les imatges fisiques - albums o caixes- o les digitals - CD,DVD, Discs Durs,Nas...).

LLOCS: el on s'han fet físicament, o el lloc que es veu que pot no coincidir.

GENT: el qui surt a dins les imatges

TIPUS: el que és la imatge, paissatge, retrat, nocturna....

Captura de pantalla del Lightroom Classic
Captura de pantalla del Lightroom Classic

El més extens, i de tros, es l'apartat de AMBITS, doncs hi entren tots els aspectes més important per descriure les imatges.

Per jerarquitzar, es tant senzill com arrossegar una paraula clau a sobre d'una altre, la arrossegada queda jerarquitzada dins la paraula on l'hem deixat: arrossegariem Barcelona dins de Catalunya, per exemple. També a l'hora d'escriure paraules podem escriure-ho així: Barcelona < Catalunya < Europa < LLOCS

I ja quedarà tot jerarquitzat automàticament.

Us deixo la llista dels pobles de Catalunya jerarquitzats per provincies i comarques (Lluçanès i Moianès inclòs), així com les paraules ja descrites com a  esquema inicial

Per importar, des del mòdul de Biblioteca del Lightroom, a dalt de tot Metadatos/Importar palabras clave, i aneu a buscar l'arxiu que us heu baixat i heu descomprimit.

Aquestes paraules clau, es poden editar, fent clic a sobre de la paraula clau en qüestió, i apretant editar

I si no la voleu liar amb les vostres llistes que ja vàreu començar, us deixo un video de com fer aquesta importació i fusionar-ho amb el que ja teniu.